March 2013
احمدینژاد از انتخابات چه میخواهد؟

March 30, 2013
درگیری میان محمود احمدینژاد و اصولگرایان، در ماههای منتهی به انتخابات میتواند باعث بروز درگیریهای جدیتری در سطوح فوقانی حاکمیت شود. درگیریهایی که به هر شکل کاهش مشروعیت و اقتدار جمهوری اسلامی را باعث خواهد شد. مسالهای که در زمان انتخابات برای حاکمان، پذیرفتنی نخواهد بود. از سوی دیگر، تنها راه پرهیز از درگیری، گردن نهادن به خواستههای محمود احمدینژاد است که آن نیز بخشهای زیادی از حاکمیت را ناراضی خواهد کرد.
عربستان: آماده برای انتقال آرام قدرت

March 30, 2013
دو وليعهد كهنسال عربستان در دو سال و به فاصله ٨ ماه فوت كردند. ملک عبد الله، پادشاه نیزگرفتار ضعف و بیماریهای کهنسالی است. چنین وضعیتی احتمال تغییرات مجدد در راس ساختار قدرت عربستان را نزدیک کرده است. تغییراتی که تابع یک نظم ویژه “قبیله ـ دولت” است. در عربستان برخلاف اغلب پادشاهى ها كه قدرت از پدر به پسر منتقل می شود، جابجايى قدرت بين برادران و به ترتيب سن صورت مى گيرد. کهنسال بودن این برادران موجب شده كه اين تغييرات در نظام حكومتى عربستان در مدت زمانهاى نامشخص و بعضا حتی چند ماهه صورت گيرد.
بازی برد ـ برد اوجالان و اردوغان

March 25, 2013
گردهمایی دیاربکر را میتوان بزرگترین گردهمایی سیاسی کردها در تاریخ مبارزات سیاسیشان نامید.
القاعده، سلاح و سیاست قدرتمدار

March 25, 2013
شاید مروری بر تاریخ رشد سرطانی القاعده و خطری که از جانب گسترش تروریسم افسارگسیخته گروههای بنیادگرا، جامعه بشری را تهدید میکند، در کنار اشاره به سیاستهای قدرتهای جهانی در راه نیل به هدفهای کوتاهمدت و میانمدتشان، تنها یادآوری تاریخ نباشد. اگر معیارهای انسانی ملاک تعیین راهبردها نباشد، جامعه بشری با دستیابی احتمالی تروریسم جهانی به سلاحهای مخوفتر، خطراتی به مراتب گستردهتر از بمبگذاریهای کلاسیک و ترور در چهارگوشه دنیا را نیز تجربه خواهد کرد.
پیرامون چرایی استعفای رهبر اپوزیسیون سوریه

March 25, 2013
باقی ماندن معاذ الخطیب در مقام رهبری اپوزیسیون سوریه از زمان تعیین غسان هیتو به عنوان نخستوزیر دولت موقت، یک مانع بزرگ بر دوش اپوزیسیون بود و خود الخطیب اراده کرد تا قبل از آنکه به حاشیه رانده شود، کنارهگیری کند. به نظر میرسد که الخطیب پیش از هرگونه مذاکره و مشورتی تصمیم خود در استعفا را علنی کرده و سیلی محکمی به گوش اپوزیسیون سوریه زد تا بدین ترتیب در برکهای سنگ بیاندازد که خود از آن نوشیده بود.
فیس بوک و توهم شهرت

March 25, 2013
اگر نهایت توهم برای هنرمندان و نویسندگان درگیریهای شخصی و تاثیر بر ادبیات و هنر ایران باشد، این توهم در میان فعالان سیاسی و اجتماعی و روزنامهنگاران، موجب نتایج مخربی خواهد شد که شاید به این سادگیها قابل اصلاح نباشد. شاید بهتر باشد لایکهای فیس بوک را خیلی جدی نگیریم. ممکن است خیلی از آنها حتی نوشته ما را نخوانده باشند. شاید بهتر باشد چند صباحی از فضای مجازی بیرون بیاییم و پا به دنیای واقعی بگذاریم. آن وقت میتوانیم قضاوت کنیم که چند درصد از دوستدارانمان بیرون از فیس بوک هنوز به یادمان هستند.
کم نیار بیشعور!

March 25, 2013
کم نیاوردن یکی از خصیصههای بنیادین بیشعوری است. یک بیشعور هم مثل هر آدمی گاه در کارش ناکام میماند و این به خودی خود نه عیبیست و نه ننگی، اما از این نقطه به بعد ادامه مطلب…
من برای فصل کردن آمدم

March 19, 2013
اولین خشم شبی که زدم کاملاً موفقیتآمیز بود. موقعی که آن سه نفر را تعلیق میکردم خودم هم دقت نکرده بودم که وقتی بگیر و ببند را از «تیم خودم» شروع کرده باشم معنی دیگرش ادامه مطلب…
دختری كه ربوده شد

March 19, 2013
گروه فیمن در موارد متعددی تحت انتقاد قرار گرفته است، مخصوصن «عدم توانایی دفاع مناسب از چیزی که برای آن مبارزه می کند». ولی مستقل از این موضوع، این حقیقت که علیا المهدی جرات زیادی داشته که عکس های برهنه اش را در مصر منتشر کرده، غیر قابل انکار است. وزارت کشور مصر هنوز هم او را به «توهین به مقدسات» و «لطمه زدن به اعتبار کشور» متهم می کند.
هیاهوی بسیار احمدینژاد برای هیچ مشایی

March 18, 2013
باید پذیرفت به همان اندازه که سرمایه سیاسی احمدی نژاد به هیچ نزدیک شده، سرمایه اجتماعی اش هم تضعیف شده است. علاوه بر این مسئله طبیعی، تاملی در وضعیت حاکم بر روستاها به خوبی نشان می دهد که جامعه روستایی سال 92 ایران با جامعه مشابه سال 88 متفاوت است و ما با یک جامعه جدیدتر، مصرف گراتر و متنوع تر روبرو هستیم که می تواند رفتارهای متفاوت تری از قبل بروز دهد.
بیشعوری و فرافکنی

March 17, 2013
یکی از راههای شناخت بیشعوران استفاده از برهان خلف است. به این معنا که با شناختن باشعوران میتوان تا حدود زیادی به شناسایی بیشعوران نزدیک شد. اما این کار در عمل چندان ساده نیست چرا ادامه مطلب…
سفری به ایران

March 14, 2013
“آموس چپل”، عکاسی که برای گرفتن عکس سفر می کند، عکس های زیر را درطول سه بار بازدید از جمهوری اسلامی ایران در فاصله دسامبر 2011 تا ژانویه 2013 ثبت کرده است. این خبرنگار آزاد نیوزلندی می گوید که “از تفاوت برداشت غربی ها از ایران و آنچه واقعن می دیدم، شگفت زده شدم. تصور من این است که به دلیل دشوار بودن دسترسی روزنامه نگاران، مردم یک تصویر تحریف شده از ایران دارند – رژیم واقعن می خواهد این کشور را مانند دیگی جوشان از احساسات ضد غربی به تصویر بکشد.
خدا کند که نیایی، آقای خاتمی!

March 14, 2013
محمدرضا جلاییپور چهل دلیل برای حضور خاتمی در انتخابات برشمرده است. پیش از ورود به نقد متن، مایلام به نکتهای اشاره کنم. از نظر من متن جلاییپور، متنی برای اقناع منتقدان حضور خاتمی نیست. این متن قرار است منبعی باشد برای آنانی که مایل به حضور خاتمی در انتخابات بودند، اما به دلیل اتفاقات چهار سال گذشته، نمیتوانستند این مساله را به صورت علنی بیان کنند. همچنین مانیفستی است برای نسل جدیدی از اصلاحطلبان معتقد به نظام و خاتمیمحور که قدرت بیان این مسایل را ندارند.
جنگجویان بدون مرز

March 13, 2013
نام “جبهه نصرت” یک سال بعد از اعتراضات مردمی در سوریه مطرح شد. در واقع تا زمانی که مردم سوریه در خیابانها دست به اعتراضات مسالمتآمیز میزدند، خبری از این گروه نبود، ولی زمانی که کار به درگیریهای مسلحانه کشیده شد، این نام بر سر زبانها افتاد. این جبهه در ژانویه 2012 اعلام موجودیت کرد و بنا به گفته برخی صاحبنظران، شاخهای از القاعده عراق است و تعداد زیادی از اعضای آن سابقه جنگهای چریکی در عراق را دارند .
اولین خون

March 13, 2013
اگر حالا دیگر انجمن نمایشی بود و قرار به اینکه کار از سیستم هیئتی خارج بشود، خیلی کارها بود که باید انجام میدادم. اصلاً به خیال همین کارها بود که برای تشکیل انجمن نمایش در ادامه مطلب…
زندانهای مخفی آمریکا در عراق

March 8, 2013
پنتاگون یکی از ژنرالهای کهنهکار خود را که در جنگهای آمریکای مرکزی مشهور به “جنگهای کثیف” حضور داشت به عراق فرستاده بود تا بر عملکرد واحدهای پلیس که بازداشتگاهها و مراکز شکنجهای برای گرفتن اطلاعات از شورشیان راهاندازی کرده بودند، نظارت کند. این واحدها بدترین شکنجههای اعمال شده در زمان حضور نیروهای آمریکایی در عراق را انجام داده و روند شکلگیری یک جنگ تمام عیار داخلی را در این کشور تسریع کردند.
جهاد رژ لب

March 8, 2013
یکی از مطالبی که به طور پیوسته در کتاب مطرح شده روابط بین دو جنس مخالف است. نحوه ای که با زنان رفتار می شود و نحوه ای که انتظار می رود آن ها رفتار کنند و لباس بپوشند. در میان تمام ادعاهایی که مدعی اند حجاب برای حفاظت زنان از مردان به وجود آمده و هدفش بیرون نگه داشتن میل جنسی از حوزه ی عمومی است، معاونی مدعی است ماجرا اتفاقاً برعکس است. این ادعا همچنین توسط “لوییز بران” در کتاب “دختران رقصنده ی لاهور” نیز مطرح شده است: اگر چیزی را از انظار عمومی مخفی کنید، جامعه به آن بیشتر متمایل می شود.