دعوت اتحادیه اروپا به مذاکرات اتمی و سکوت ایران
28 Oct 2010
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده که گفتگوهای اتمی گروه ۱+۵ با ایران به زودی در شهر وین از سرگرفته شود. اتحادیه اروپا، زمان این نشست را ۱۵ تا ۱۷ نوامبر اعلام کرده و از مسئولان جمهوری اسلامی خواسته که هرچه زودتر به این دعوت پاسخ دهند.
به گزارش دویچهوله، اساس نشست وین، مبادله سوخت اتمی خواهد بود که پیشنهاد آن یکسال قبل ارائه شد. بنا بر این طرح، ایران اورانیوم کمتر غنیشده خود را با میلههای سوخت هستهای که میتوانند در رآکتور پژوهشی تهران بهکار روند، معاوضه خواهد کرد.
منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران در واکنش به دعوت خانم اشتون، این پیشنهاد و تطابق زمانی آن با خواست کشورش را “خبری خوب” توصیف کرده بود. محمود احمدینژاد نیز ضمن استقبال از دور جدید مذاکرات اتمی، گفته بود که دولت او حقوق بینالمللی خود را رها نخواهد کرد.
احمدینژاد، نتیجهبخش بودن مذاکرات آتی را مستلزم اجرای چهار شرط دانسته است. از جمله این شروط، روشن کردن هدف مذاکره و اعلام موضع گروه نسبت به تسلیحات اتمی اسراییل هستند.
پیش از این، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از “فراهستهای” بودن مذاکرات آینده با کشورهای غربی خبر داده و مبنای “تعامل” با آنها را بسته پیشنهادی ایران خوانده بود. مسئولان جمهوری اسلامی هنوز به دعوت گروه ۱+۵ برای بازگشت به میز مذاکره پاسخ رسمی ندادهاند.
رامین میهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران در تازهترین واکنش به دعوت کاترین اشتون در یک مصاحبه خبری گفته که افزون بر زمان و مکان گفتوگوها، باید دستور جلسه روشن باشد.
به گفته مسئول سیاست خارجی اروپا، خوب است که ایران برای اعلام آمادگی شرکت در گفتوگوهای اتمی، از طریق رسانهها موضعگیری نکند و حرف خود را از کانالهای دیپلماتیک بزند.
استقبال و سکوت توامان مقامات جمهوری اسلامی، نسبت به دور تازه مذاکرات اتمی، برای بسیاری پرسش برانگیز است. بهروز بیات الگوهای رفتاری مسئولان جمهوری اسلامی در این زمینه را سیاست “یک بام و دو هوا” میخواند و میگوید که هدف آنها از مواضع و نظرات غیر رسمی و ناروشن، این است که زیربار تعهدی نروند و چیزی بگویند که هرآینه بتوان آن را تغییر داد یا تفسیر کرد.

کلیدواژه ها: اتحادیه اروپا, مذاکره, هستهای |
