«نقش مثبت ایران در افغانستان»
19 Oct 2010
نماینده ایران روز دوشنبه در نشست گروه تماس بین المللی افغانستان در شهر رم ایتالیا شرکت کرده است.
به گزارش بیبیسی، در نشست گروه بین المللی تماس افغانستان نمایندگان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، اتحادیه اروپا، سازمان ملل متحد و سایر بازیگران مهم برای ارزیابی پیشرفت در افغانستان گرد هم آمده اند.
نمایندگان شرکت کننده در این نشست گفته اند که ایران به عنوان بخشی از تلاش ها برای رسیدن به یک رویکرد جامع برای حل مشکلات افغانستان به آن دعوت شده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، محمد علی قانع زاده مدیر کل بخش آسیای غربی وزارت خارجه ایران به این گفت و گوها اعزام شده است.
ریچارد هولبروک فرستاده ویژه آمریکا در امور افغانستان و پاکستان گفت در مورد مشارکت احتمالی ایران در این کنفرانس با واشنگتن مشورت شده بود و واکنش آمریکا این بود که مشکلی با این موضوع ندارد.
او و سایر نمایندگان حاضر تاکید کردند که این گفت و گوها به افغانستان محدود می شود و مساله بحث انگیز پرونده اتمی ایران را در بر نمی گیرد.
آقای هولبروک گفت: “این دیداری درباره افغانستان است و به افغانستان محدود می شود. آنچه اینجا مورد بحث قرار می گیرد تحت تاثیر مسائل دو جانبه ای که در هر جای دیگر در ارتباط با ایران مورد بحث قرار می گیرد نیست و بر آن تاثیر هم نخواهد گذاشت.”
به گزارش آسوشیتدپرس محمد علی قانع زاده این دیدار را “مفید” خواند و گفت ایران به یافتن راه حلی “منطقه ای” برای افغانستان که مورد حمایت بین المللی باشد اعتقاد دارد.
او گفت که بزرگترین مشکلات ایران در افغانستان “ناامنی، قاچاق مواد مخدر و حضور نیروهای خارجی” است.
ریچارد هولبروک با اشاره به مرز طولانی مشترک میان ایران و افغانستان و مشکل قاچاق مواد مخدر و مهاجرانی که از افغانستان می آیند گفت “نقشی هست که ایران می تواند در حل مسالمت آمیز مشکلات” افغانستان ایفا کند.
ماسیمو لانوچی نماینده ویژه ایتالیا گفت: “ایران مهم تر از آن است که کنار گذاشته شود” و افزود که “منافع مشترکی” با ایران وجود دارد که از جمله شامل مسائل قاچاق مواد مخدر و مهاجرت غیرقانونی میان مرز ایران و افغانستان می شود.
ایران در ژانویه سال 2010 از شرکت در کنفرانس بزرگ افغانستان در لندن خودداری کرده بود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در آن زمان گفت “از آنجا كه رويكرد نشست لندن در حل مساله افغانستان را رويكردی صحيح نمیدانيم، فكر میكنيم اين نشست توفيقی به همراه نخواهد داشت و شركت در آن را مفيد نمیدانیم.”
اما نمایندگان ایران ماه مارس سال 2009 در اجلاس افغانستان در شهر لاهه هلند شرکت کرده بودند و حتی گفته شد که محمد مهدی آخوندزاده معاون وزارت خارجه ایران در حاشیه آن اجلاس با ریچارد هولبروک صحبت کرده است. البته آن دیدار “اتفاقی” توصیف شد.
در نشست رم نمایندگان 46 کشور از جمله برای اولین بار نماینده ای از سازمان کنفرانس اسلامی (متشکل از 57 کشور) شرکت دارند. آقای هولبروک حضور این نمایندگان را “تحولی مهم” خواند.
دیپلمات ها در گفت و گوهای دوشنبه بر رویکردی بین المللی تاکید کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مایکل استاینر فرستاده ویژه آلمان که ریاست جلسه در رم را به عهده داشت گفت: “ما اینجا شاهد همکاری کل جامعه بین المللی هستیم.”
او گفت که گفت و گوها به منظور حرکت به سوی “یک هدف واقع گرایانه، که همان ثبات کافی برای افغانستان و رعایت حقوق اولیه انسانی است انجام می شود.”
گفت و گوهای دوشنبه همچنین نگاهی به نشست ماه آینده ناتو در شهر لیسبون داشت که به منظور تنظیم خطوط کلی طرحی برای انتقال مسئولیت های امنیتی افغانستان به نیروهای دولتی این کشور انجام خواهد شد.
اما دیپلمات ها تاکید کردند که هیچ فهرست مشخصی از ولایاتی که کنترل آنها واگذار خواهد شد ارائه نخواهد شد و اینکه مهلت نهایی 2014 برای انتقال مسئولیت های امنیتی به معنی آن است که نیروهای بین المللی تا آن زمان افغانستان را ترک کرده اند.
آقای استاینر گفت: “آنچه از اجلاس لیسبون انتظار داریم کلید خوردن فرآیند انتقال در سال آینده است.”
آقای هولبروک همچنین انتقاد از گفت و گوها میان دولت افغانستان و شورشیان طالبان را رد کرد.
او در اشاره به شورشیانی که بخواهند سلاح هایشان را زمین بگذارند گفت: “در افغانستان برای همه کسانی که بخواهند آشتی کنند جا هست.”
او بر “خطوط قرمزی” که نیروهای ائتلافی و دولت افغانستان تعیین کرده اند یعنی خلع سلاح شورشیان، طرد القاعده از سوی آنها، ورود به فرآیند سیاسی و احترام به قانون اساسی از جمله حقوق اقلیت ها پافشاری کرد.
او گفت: “این اذعان به شکست نیست. ما این جنگ را با تکیه محض بر شیوه های نظامی نخواهیم برد.”
او افزود: “این جنگ بر یک کشتی جنگی در خلیج توکیو یا در دیتون، اوهایو، پایان نخواهد یافت. بلکه از طریق فرآیند متفاوتی به اتمام خواهد رسید.”

کلیدواژه ها: افغانستان, گروه تماس, نشست |
