هاینونن: ایران اورانیوم کافی برای ساخت یک یا دو بمب اتمی را دارد
۵ شهریور ۱۳۸۹
اولی هاینونن، رییس سابق هیات بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفته است: ایران ذخیره کافی اورانیوم غنی شده برای ساخت یکی دو بمب اتمی دارد، اما منطقی به نظر نمیرسد که تهران با چنین مقدار ذخیرهای بخواهد وارد مرحله ساخت بمب اتمی بشود.
به گزارش رادیو فردا، اولی هاینونن، که مسئول مستقیم بازرسیهای هستهای ایران و سوریه را برعهده داشت، در اظهارنظری درباره برنامه هستهای ایران، که در روزنامه لوموند فرانسه روز پنجشنبه، ۴ شهریورماه منتشر شد، گفته است: ذخیره اورانیوم غنی شده تهران میتواند به عنوان «یک تهدید» تلقی شود.
اولی هاینون ۶۳ ساله مدیریت امور پادمانهای آژانس را نیز برعهده داشت، که وظیفه راستی آزمایی و نظارت بر برنامههای هستهای را برعهده دارد تا هیچ کشوری برنامه اتمی غیرنظامی خود را به سوی کاربردهای نظامی هدایت نکند.
اولی هاینونن اوایل ماه جاری میلادی به دلایل شخصی از سمت خود کناره گیری کرد.
آقای هاینونن که شهروند فنلاند است، در زمان حضور در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و پس از بازرسیهای متعددش از تاسیسات هستهای ایران، یکی از کارشناسان اصلی برنامه هستهای ایران بود.
رییس پیشین هیات بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبهاش با لوموند که روز پنجشنبه منتشر شد گفته است ایران در حال حاضر در حدود سه تن اورانیوم غنی شده با عیار پایین دارد، که از این میزان میتوان به عنوان سوخت نیروگاههای هستهای استفاده کرد و در صورت افزایش عیار آن، میتواند در ساخت بمب هستهای به کار رود.
اولی هاینون گفته است: «چنین ذخیرهای در تئوری برای ساخت یک و یا دو بمب اتمی کافی است، اما برای رسیدن به مرحله نهایی، وقتی (کشوری)این مقدار ذخیره دارد، به هیچ وجه منطقی به نظر نمیرسد.»
آقای هاینون در بخش دیگری از این مصاحبه گفته است این مقدار ذخیره اورانیوم حتی نمیتواند برای ایران اهرمی باشد تا از آن به سود خود در هر مذاکرهای استفاده کند.
معاون سابق مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با اشاره به ذخیره اورنیوم ایران گفت: اما این می تواند یک «تهدید» تلقی شود.
آقای هاینونن با اشاره به گمانه زنی آمریکا مبنی براین که ایران برای تبدیل اوانیوم غنی شده با عیار پایین به اورانیوم غنی شده با عیار بالا به یک سال زمان نیاز دارد، گفت: این برآورد بیراهی نیست.
آقای هاینونن شاید بیشتر برای گزارشی که در فوریه سال ۲۰۰۸ در مورد ایران به دیپلمات های کشورهای عضو آژانس ارائه کرد، معروف باشد. وی در این گزارش به ارتباط بین برنامه غنی سازی اورانیوم، آزمایش مواد انفجاری و ایجاد تغییرات در موشکها به گونهای که برای حمل کلاهک اتمی مناسب شوند، اشاره کرده بود.

کلیدواژه ها: آژانس اتمی, اولی هاینون, ایران, بمب اتم |
