آیتالله صانعی: راه ترویج اسلام، بحث حقوق بشر است
۲۱ خرداد ۱۳۸۹
آیتالله صانعی با اشاره به اینکه طرح تفکیک جنسیتی از موازین اسلام نیست، متذکر شد که هر بحثی که در زمان امام نبوده، بعداً داغ میشود. وی خاطر نشان کرد: همه قدرتمندان در باب حقوق مردم دچار خلاف میشوند، چیزی نیست، اسلام میخواهد مردم با اراده خودشان به کمال برسند و نه با اجبار.
به گزارش ایلنا، آیتالله صانعی در گفت وگویی مفصل در مورد موضوع زنان در اسلام افزود: من 16-15 سال قبل مباحث مربوط به ارث زن را در مدرسه فیضیه مطرح کردم، آن وقت حرف سید مرتضی را انتخاب کردم که اخیراً در مجلس تصویب شده ولی امروز معتقدم زن از عین مال ارث میبرد نه از قیمت، 15 سال قبل گفتم اما چه کسی باور میکرد که این مسئله فقهی روزی به صورت قانون در بیاید، اما امروز میبینید که به صورت قانون در آمده است، لذا بنده معتقدم از حقوق زنان باید دفاع کرد. حرفها و مسایل را باید گفت و از گفتن نباید مأیوس شد این گفتنها اثر میگذارد.
این مرجع تقلید همچنین با بیان این که هنر اجتهاد، حل مشکلات زمانه مطابق با موازین اسلام است، تاکید کرد: نباید شرایط به گونهای باشد که هر حرفی را که آقایان نمیپسندند بگویند آن حکم الله نیست و این حکم الله است، بلکه هر دو حکم الله است منتهی شما از کتاب و سنت این طور برداشت میکنی و دیگری به گونهای دیگر. مگر غیر از این است که فقه پویا پاسخگوی نیازها و شبهات جامعه است. با این وصف چطور بگوییم که وقتی پای زن شکسته، پای مرد هم شکسته است دیه این دو با هم فرق دارد؟ وقتی پا شکسته، استخوان شکسته و مثلا زانو را عوض میکنند دیگر نمیگویند که زانوی زن را پنج میلیون میگیرم عوض میکنم و زانوی مرد را 10 میلیون، تخت بیمارستان که دیگر زن و مرد نمیشناسد، پزشک که زن و مرد نمیشناسد. به نظر میآید این امر با عدالت سازگار نباشد در حالی که خود خدا دستور به عدالت میدهد “إِنَّ اللهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ”. بنده این بحث تساوی دیه را سالها قبل در مدرسه فیضیه مطرح کردم و مباحث فقهی مفصلی را با فضلا داشتیم و نظر فقهی بنده نیز بر تساوی است. امروز هم ظاهراً در بحث شخص ثالث بیمهها موظف به پرداخت یکسان دیه شدهاند.
وی افزود: بشر امروز، بشر درک و فهم است، مسایل را مطرح کنید تا بطلان آن حرفها و یا بطلان حرف خودتان روشن شود. البته بنده معتقدم که بشر دنبال حقوق است و امروز راه ترویج اسلام، بحث حقوق بشر است، امروز راه این است.
آیتالله صانعی همچنین در پاسخ به این سوال که در بحث لایحه حمایت از خانواده جواز ازدواج مجدد و موقت مرد را با برداشت اسلامی مطرح میکنند، حتی تفکیک جنسیتی و سهمیهبندی جنسیتی را مستند به احکام اسلام میکنند، در این موارد چه پاسخی وجود دارد، تصریح کرد: جواب روشن است، این که موازین اسلام نیست.
وی ادامه داد: در بحث تفکیک جنسیتی وقتی به توصیه امام توجه نمیشود؛ وقتی به جواب امام اعتنا نمیشود به جواب بنده و جناب عالی اعتنا میشود؟ در این مساله که شما میفرمایید میخواهند آن را اجرا کنند حسن ظن این است که مصلحت نمیدانند و سوء ظن این است که استعمار فکری، عوامفریبی است. چاره چیست؟ به نظرم میآید در این خصوص بدون مصلحتاندیشی باید به نظر امام و توصیه ایشان مراجعه کنیم.
این فقیه در ادامه و در پاسخ به این که آیا استناد تفکیک جنسیتی به دین کار درستی است یا خیر، گفت: این سوال را از آنهایی که استناد میکنند بپرسید. من که چنیین اعتقادی ندارم. من در باب طبابت آن هم تبعا للشهید فتوی دادهام که مرد مریض اگر بخواهد به زن مراجعه کند یا زن به دکتر مرد مراجعه کند، که ضرورت نمیخواهد، حاجت کافی است. اگر یک زن میخواهد به زن رجوع کند و متخصص نیست، اما مرد متخصص است رجوع کند به مرد. اینها چیزهایی است که ما درآوردهایم، حالا یا سوءظن داشتهایم یا مصحلت دیدهایم. در طواف چطور است؟ طواف مقدسترین عمل است، زن و مرد با هم دارند طواف می کنند. جوان و پیر دارند طواف میکنند، در عرفات زن و مرد هستند، در منی، در رمی جمرات زن و مرد هستند، در اماکن مترکبه زن و مرد با هم بودهاند، حالا آمدهایم جدا کردهایم، این که بیاییم یک دیوار بکشیم میان مسجدالحرام و بگوییم که طرف صبح مردها و بعداز ظهر هم زنان بیایند خوب روشن است این پایین آوردن شان انسانها است؛ یعنی کسی که دارد طواف میکند، ما باید بنا بگذاریم که تمام توجهش به خدا است. یک کسی وقتی دارد درس میگوید و درس میخواند باید بگوییم که تمام توجهاش به خدا است با این روحیه باید وارد بشویم، که اسلام هم با همین روحیه وارد شده است. حالا یک کسی ممکن است خلاف کند، خوب بله، این همه قدرتمندان در باب حقوق مردم دچار خلاف میشوند، چیزی نیست، اسلام میخواهد مردم با اراده خودشان به کمال برسند و نه با اجبار.

کلیدواژه ها: اسلام, حقوق بشر, صانعی |

dorood va ahsant be ayattollah Saanei.