Home

سیمین بهبهانی به خاک سپرده شد

22 Aug 2014

Font Size + | - Reset

در پی مخالفت با خاکسپاری سیمین بهبهانی، شاعر و غزلسرای برجسته ایرانی در امام‌زاده طاهر کرج، پیکر وی سرانجام با حضور مردم و اهالی ادبیات و موسیقی ایران در بهشت زهرا آرام گرفت.

به گزارش زمانه، مراسم تشییع پیکر سیمین بهبهانی صبح روز جمعه ۳۱ مردادماه با حضور جمع زیادی از مردم در محوطه تالار وحدت برگزار و پیکر او برای خاکسپاری راهی بهشت زهرا شد.

سیمین بهبهانی بامداد سه‌شنبه ۲۸ مردادماه در ۸۷ سالگی بر اثر ایست قلبی و تنفسی در بیمارستان پارس تهران درگذشت. او از ۱۵ مردادماه به اغما رفته بود و در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری بود.

مراسم خاکسپاری با شعر و موسیقی همراه بود و در آن محمود دولت‌آبادی‌، محمدرضا شجریان‌، جواد مجابی‌، ابوالحسن تهامی‌نژاد‌، دوبلور و داماد سیمین بهبهانی و علی بهبهانی، پسر ارشد سیمین بهبهانی، سخن گفتند. همچنین شهرام ناظری‌، همایون شجریان و صدیق تعریف قطعاتی از شعرهای سیمین بهبهانی را به صورت آواز اجرا کردند. عباس سجادی، نویسنده، شاعر و ترانه‌سرا اجرای مراسم را بر عهده داشت.

در این مراسم افزون بر گروهی از فعالان حقوق زنان، چهره‌هایی همچون نسرین ستوده، جعفر پناهی، بهمن فرمان‌آرا، علی دهباشی، اکبر زنجانپور، علی باباچاهی، یغما گلرویی، محمد نوری‌زاد، فرهاد فخرالدینی، محمود معتقدی، ناصر فیض، ساعد باقری، رؤیا نونهالی، مهناز افشار، سیروس ابراهیم‌زاده، پوری بنایی، مریم بوبانی، محمد متوسلیان، ناهید توسلی و فاطمه راکعی نیز شرکت داشتند.

از مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران، علی مرادخانی، معاون هنری این وزارتخانه شرکت داشت.

روز پنجشنبه ۳۰ مردادماه فریبرز رئیس‌دانا، از اعضای کانون نویسندگان ایران در متنی که در شبکه اجتماعی فیس‌بوک منتشر کرد، اعلام کرد که کانون نویسندگان با دفن پیکر سیمین بهبهانی در بهشت زهرا، بر خلاف وصیت او مخالف است. فریبرز رئیس‌دانا گفت که ظاهراً وزارت اطلاعات و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ترفندهایی تلاش کرده‌اند کانون نویسندگان ایران را از مراسم تشییع سیمین بهبهانی حذف کنند.

سیمین بهبهانی وصیت کرده بود که در امام‌زاده طاهر کرج دفن شود. پس از مخالفت شهرداری استان البرز با اجرای وصیت وی، علی بهبهانی، فرزند شاعر گفته بود: «پیکر مادرم صبح جمعه (۳۱ مردادماه) ساعت ۹ صبح از مقابل تالار وحدت تشییع می‌شود و در مقبره خانوادگی ما در بهشت زهرا به خاک سپرده خواهد شد.»

فریبرز رئیس‌دانا در متنی که در فیس‌بوک منتشر کرد نوشت: «تو بودی که گفتی مبادا مرا به امام‌زاده طاهر نبرید، مبادا بیاوریدم در این بهشت زهرای عزازده و مبادا از جلوی این تالار دولتی آبرو‌باخته راهم بیندازید. فرزندان نازنین‌ات این را خوب می‌دانستند، تمام تلاششان را هم کردند، اما ناگهان تسلیم شدند.»

این در حالی است که ابوالحسن تهامی‌نژاد در مراسم خاکسپاری سیمین بهبهانی طی سخنانی گفت: «سیمین بهبهانی گفته بود یا من را در امام‌زاده طاهر در کنار مزار همسرم دفن کنید یا آن‌که مرا در بهشت زهرا در کنار مزار پدرم؛ و فرزندان بهبهانی گزینه دوم را انتخاب کردند. همین.»

تهامی‌نژاد روز خاکسپاری سیمین بهبهانی را «آغاز زندگی جاودانه» دانست و گفت: «از رهگذر غزل و شعر، سیمین بهبهانی همچون حافظ و مولانا همیشه زنده و پاینده است و باکی نداریم که امروز فقط پیکرش را به خاک بسپاریم.»

جواد مجابی شاعر، نویسنده و منتقد نیز طی سخنانی گفت: «سیمین بهبهانی مصلحت‌اندیش نبود و حقیقت را می‌گفت زیرا تاریخ نیز گواهی می‌دهد که حقیقت همیشه پیروز است. سیمین بهبهانی سد شعر محفلی و نخبه‌گرا را شکست و راهی برای ورود شعر به میان مردم باز کرد به همین دلیل شعر وی صدای دل مردم است و هر جا ظلمی به مردم می‌رفت در شعر سیمین بهبهانی دیده می‌شد.»

وی افزود: «درآینده، آیندگان می‌توانند از روی اشعار افرادی همچون سیمین بهبهانی و شاملو تاریخ ایران را بخوانند و بشناسند زیرا این شاعران حرف‌های مردمان‌شان را ابدی کردند… سیمین بهبهانی شاعری بود که ماندگار شد و یکی از دلایل این ماندگاری این بود که سرگذشت مردمش شد.»

صدیق تعریف، موسیقی‌دان و خواننده موسیقی اصیل ایرانی، حضور مردم در این مراسم را نشان‌دهنده آن دانست که سیمین بهبهانی «در قلب و روح ما جاودانه است».

محمود دولت‌آبادی، نویسنده، گفت: «سیمین بهبهانی مانند همه ما و همه آدم‌های دیگر نظرات گوناگون داشت و آثار متنوعی را آفریده است. در شعر سیمین بهبهانی می‌توان از آثار اجتماعی تا آثار تنهایی را دید اشعاری پیرامون آزادی و حقوق زنان و اعتراض به ظلم اجتماعی و توجه به لحظات ناب انسانی در آثار وی دیده می‌شود.»

محمدرضا شجریان استاد آواز، گفت: «سیمین بهبهانی تاریخ‌ساز بود زیرا به ادبیات و غزل و به همه جهان به چشم یک خانواده نگاه می‌کرد و به‌دنبال گسترش دوستی و محبت در جهان بود و به حقوق زن نیز اهمیت زیادی می‌داد.»

علی بهبهانی فرزند سیمین بهبهانی نیز ضمن قدردانی از حضور مردم در مراسم، گفت: «سیمین بهبهانی نمونه یک مادر واقعی بود که مردمش را خیلی دوست داشت.»

شهرام ناظری شعر «دوباره می‌سازمت وطن» را خواند و همایون شجریان قطعه «رفت آن سوار کولی» را به صورت زنده اجرا کرد.

سپس پیکر سیمین بهبهانی به مقبره خانوادگی وی درقطعه ۷۲ بهشت زهرا منتقل شد و بدین ترتیب «بانوی غزل» فارسی، عضو کانون نویسندگان ایران، مدافع آزادی بیان و حقوق زناندر حضور دوستدارانش دیده بر خاک کشید.

 
Tehran Review
کلیدواژه ها: | Print | نشر مطلب Print | نشر مطلب


What do you think | نظر شما چیست؟

عضویت در خبرنامه تهران ریویو

نشانی ایمیل

Search
Most Viewed
Last articles
Tags
  • RSS iran – Google News

    • Sweden can't send Christian convert back to Iran - Catholic News Agency
    • Iran's Khamenei: 'The Americans Cannot Be Trusted' - Breitbart News
    • Michelle Obama hosts Iranian new year's feast - USA TODAY
    • Iran Dismisses US Talk of 'Arrangement' on Missiles - ABC News
    • Iran, India sign oil, energy agreement - Press TV
  • video
    کوچ بنفشه‌ها

    تهران‌ریویو مجله‌ای اینترنتی، چند رسانه‌ای و غیر انتفاعی است. هدف ما به سادگی، افزایش سطح گفتمان عمومی در مورد ایده‌ها، آرمان‌ها و وقایع جهان امروز است. این مشارکت و نوشته‌های شما مخاطبان است که کار چند رسانه‌ای ما را گسترش داده و به آن غنا و طراوت می‌بخشد. رایگان بودن این مجله اینترنتی به ما اجازه می‌دهد تا در گستره بیشتری اهداف خود را پیگیری کرده و تاثیرگذار باشیم. مهم‌تر از همه اینکه سردبیران و دست‌اندرکاران تهران‌ریویو به دور از حب و بغض‌های رایج و با نگاهی بی‌طرفانه سعی دارند به مسایل روز جهان نگاه کرده و بر روی ایده‌های ارزشمند انگشت بگذارند. تهران ریویو برای ادامه فعالیت و نشر مقالات نیازمند یاری و کمک مالی شماست.