سفری به ایران
14 Mar 2013
■ آموس چیل
“آموس چپل”، عکاسی که برای گرفتن عکس سفر می کند، عکس های زیر را درطول سه بار بازدید از جمهوری اسلامی ایران در فاصله دسامبر 2011 تا ژانویه 2013 ثبت کرده است. این خبرنگار آزاد نیوزلندی می گوید که “از تفاوت برداشت غربی ها از ایران و آنچه واقعن می دیدم، شگفت زده شدم. تصور من این است که به دلیل دشوار بودن دسترسی روزنامه نگاران، مردم یک تصویر تحریف شده از ایران دارند – رژیم واقعن می خواهد این کشور را مانند دیگی جوشان از احساسات ضد غربی به تصویر بکشد. حکومت از اینکه رسانه ها مردم را در حال سر دادن شعارهای ضد غربی نشان می دهند خرسند می شود. هر چند که برای عامه ایرانیان، دولت دائمن باعث خجالت است. در زمانی که آنجا بودم، هرگز با چیزی جز حسن نیت و نجابت برخورد نکردم که در تضاد واضح با تجربیات من در سایر کشورهای خاورمیانه بود. سال گذشته، یک سرباز نیروهای ویژه آمریکا در قرقیزستان به من گفت: “آمریکا دوستان و دشمنان اشتباهی دارد”. عکس های زیرمجموعه ای از عکس های جدید “چپل” از ایران است که شرح آنها توسط عکاس نوشته شده است.
1ـ روستای پلنگان، واقع در کوه های نزدیک مرز عراق. پلنگان، تصویرگر بسیاری از شهرک های روستایی کشور است که از حمایت های دولتی بهره مند شده اند. بسیاری از روستاییان در استخر پرورش ماهی که در نزدیکی این روستا هست مشغول به کار هستند یا به عنوان عضوی از نیروهای بسیح به آنها پول پرداخت می شود؛ که شامل جلوگیری از غربی شدن و حفظ همه آن چیزهایی است که انقلاب اسلامی سال 1979 و رهبر آن ایت الله خمینی بر آن پافشاری می کرد. از جمله، قوانین سختگیرانه درباره حجاب زنان و روابط زن و مرد.
2ـ کارگری در مسجد وکیل شیراز. این مسجد در حال حاضریک جاذبه توریستی است اما بازدید کننده های اندکی دارد. گرچه صنعت توریسم به طور کلی در حال افزایش است اما غربی ها تنها ده درصد توریست ها را در ایران تشکیل می دهند. یک راهنمای تور گفت که غربی ها از شعارهای وحشتناک دولت که کاملن در تضاد با رفتارهای ایرانی ها قرار دارد می ترسند.
3ـ مجموعه کاخ سعدآباد در شمال تهران، نیروهای انقلابی نیمی از مجسمه شاه را بریده اند. امروزه کودکان مدرسه ای در گروه های مختلف برای دیدن این کاخ که در پشت چکمه ها قرار دارد می آیند تا انحطاط در زندگی شاه سابق را ببینند.
4ـ زنان در تپه ای بر فراز تهران در هوای گرگ و میش. پوشیده در لباس های جمهوری اسلامی که سر آن ها را نیز می پوشاند و برای زنان الزامی است. با این همه، تعریف دقیقی از این پوشش اسلامی وجود ندارد و آمدن فصل بهار، منجر به درگیری میان زنان جوان و نیروهای پلیس بر سر این مساله می شود. بیرون ایستگاه های مترو، زنان پلیسی وجود دارند که به طور مرتب مسافران را چک می کنند. اگر لباس زنی نامناسب تشخیص داده شود بازداشت شده و به زندان برده خواهد شد. در سال 2010 یک مقام مذهبی در تهران وقوع زلزله در ایران را به زنان نسبت داد که با لباس های نامناسب خود مردان جوان را به انحراف می شکانند.
5ـ یک چوپان گله خود را برای چرا به کوه های مرزی ایران و عراق می برد.
6ـ نمایی از مرکز تهران از داخل مناره مسجد سپهسالار
7ـ آرامگاه آیت الله خمینی در تهران. کار روی این بنای نا تمام بیش از 23 سال به طول انجامیده است. با وجود مشکلات رو به رشد اقتصادی در کشور دورنمایی برای تکمیل آن وجود ندارد.
8ـ یک گارگر جوان از مقابل نور شیشه های رنگی در بازار تهران می گذرد. در زمان حکومت خیمنی، ایرانیان به داشتن فرزندان بیشتر تشویق شدند. در سال 2009، هفتاد درصد ایرانیان، زیر سی سال بودند.اما طبق برخی گزارش ها، این کشور کمترین تمایل مذهبی در خاور میانه را دارد. به جای “ارتش اسلام” که خمینی مایل به ایجاد آن بود؛ جوانان، اکنون به عنوان بزرگترین تهدید برای رژیمی شناخته می شوند که به شدت منفور است.
9ـ نمایی از پرسپولیس، جایگاه امپراطوران باستانی ایران. حمله اعراب به ایران موجب گسترش اسلام در ایران شد اما زبان فارسی همچنان زنده باقی ماند. فردوسی شاعر قرن 11 که به عنوان هومر ایران شناخته می شود، حماسه ای به فارسی سرود که در آن به دقت تلاش شده بود کمترین تاثیر را از زبان عربی بگیرد. “شاهنامه” به حفظ زبان فارسی که یکی از قدیمی ترین زبان های دنیاست، کمک کرد. “شاهنامه” با حمله اعراب به ایران که به صورت یک فاجعه به تصویر کشیده شده به پایان می رسد.
10ـ دو پسربچه دو قلو در متروی تهران.
11ـ در تهران مجموعه ای از هنر مدرن به ارزش 2 ونیم میلیون دلار در موزه هنرهای معاصر نگهداری می شود. در نمایشگاه نیمه عمومی که از این آثار در سال 2011 برپا شد، آثاری از اندی وارهول (عکس بالا)، پولاک، مونش، هاکنی و روتکو برای نخستین بار از سال 1979، زمانی که صاحب این آثار؛ ملکه فرح پهلوی همراه با شوهرش؛ آخرین شاه ایران، مجبور به ترک کشور شد، به نمایش گذاشته شد.
12ـ بخشی از پرسپولیس. پس از انقلاب اسلامی، برخی از روحانیون خواستار تخریب این بنا شدند که با مخالفت مقامات رسمی روبرو شد. “علی” یک معلم انکلیسی به نشنال جئوگرافیک گفت: “آنها متوجه شدند این مساله مردم را علیه شان متحد خواهد کرد”.
13ـ یک نقاشی دیواری بر دیوار سفارت سابق آمریکا در تهران. طرح هایی مانند این در تقابل با آمار نشان می دهند که با وجود تحریم های امریکا و همچنین رهبری کودتایی از سوی امریکا علیه نخست وزیر محبوب و منتخب مردم، ایرانیان درباره امریکا، نظر مساعدتری نسبت به هندی ها یا ترک ها دارند.
14ـ یک مرد کرد، برای محافظت از ماشین ها در شب، در کوه های مرزی ایران و عراق نگهبانی می دهد. این مرز مملو از قاچاقچیانی است که الکل را از عراق (زمانی که قانونی بود) به روستاهای مرزی ایران می آورند. از آنجا آنها با ماشین به شهرهای دیگر برده می شوند. در تهران یک قوطی آبجو در بازار سیاه قیمتی حدود ده دلار دارد.
15ـ دو سرباز در متروی تهران بعد از یک مشاجره مورد حمله قرار می گیرند. به سر یکی از این سربازها حداقل چهاربار توسط مردان جوان عصبانی، خوش لباس ضربه وارد شد. این دو سرباز مجبور به ترک مترو در ایستگاه بعدی شدند. (عکاس به دلیل عدم اشنایی با زبان فارسی متوجه علت و جزییات این درگیری نشد)
16ـ برج آزادی، دروازه ورود به تهران که در سال 1966 توسط “حسین امانت”، 24 ساله، طراحی شد. “حسین” به عنوان یک بهایی، پس از آنکه دولت اسلامی، پیروان این دین را کافر نامید؛ مجبور به ترک ایران شد. او اکنون در کانادا زندگی می کند.
17ـ مردی در منطقه کارگرنشین جنوب تهران. در14 ماه گذشته، تحریم ها باعث نصف شدن ارزش پول ایران و افزایش تورم شد. زندگی برای ایرانیان مشکل شده است؛ اما بسیاری از آنان احساس می کنند که توانایی تغییر وضعیت را ندارند. یک تهرانی می گوید ما مانند عرب ها تصور نمی کنیم که یک جنبش خشونت آمیز می تواند به شکلی معجزه آسا همه چیز را درست کند. ما انقلاب خودمان را داشتیم و همه چیز بدتر شد.
18ـ یک بشقاب یادبود از شاه سابق ایران در یک مغازه عتیقه فروشی در شیراز. شاه، باقی ماندن خود در قدرت را مدیون کودتای ام.آی.6 و سی.آی.ای در سال 1953 است، که منجر به برکناری محمد مصدق نخست وزیر از سمت خود شد و به قیمت جان صدها شهرند ایرانی تمام شد. “عملیات آژاکس” پس از آن اجرایی شد که مصدق صنعت نفت را ملی و دسترسی بریتانیا به این صنعت را که از سال 1913 آن را کنترل می کردند، قطع کرد. مصدق، رهبری بود که به شکل دموکراتیک انتخاب شده بود و در مقابل شاه از حمایت های مردم برخوردار بود. در مقابل؛ بسیاری، شاه را عروسک خیمه شب بازی غرب تصور می کردند. این خشم عمومی مردم از غرب بعدها باعث حمایت از آیت الله خمینی شد که به شدت ضد غرب بود.
19ـ دو چوپان در منطقه پلنگان، گله های گوسند خود را برای چرا می برند. حکومت در برخی مناطق هزینه زیادی برای ایجاد شبکه ای از هوادارن خود صرف کرده که در صورت بروز مشکل در مرکز به یاری آن بشتابند. نیروهای بسیج، به عنوان بخشی از نیروهای سرکوبگر در سال 2009 حضور داشتند که منجر به مرگ 7 نفر از معترضان مخالف دولت شد.
20ـ جمعی از دوستان در تپه ای بالای تهران. بسیاری (هر فردی که من دیدم) از جوانان ایرانی از بابت دولت خود و شیوه ای که دولت، مردم ایران را به جهانیان معرفی می کند، احساس شرمندگی می کنند. “زک کلایتون”، دوچرخه سوار بریتانیایی، که روز 23 مارس، تور دوچرخه سواری دور دنیای خود را به پایان خواهد رساند، توضیح داده بود که ایرانی ها، مهربان ترین مردم در میان همه کشورهایی هستند که او از آنها با دوچرخه عبور کرده است: ” من متوجه شدم که بسیاری از ایرانیان ـ به خصوص نسل جوان ـ درباره جهان اطراف خود آگاه هستند، با اشتیاقی سوزان برای رسیدن به آزادی. آنها احساس می کنند که خواسته های آنها توسط نخبگان مذهبی محافظه کار نادیده گرفته می شود”.
منبع: آتلانتیک
مترجم: زهرا علیپور

کلیدواژه ها: ایران, سفر, عکس |

akst ghashange akas.chon irane ama zirnewisa va tahlilhat zere mofte.