در پی تهدید ایران بهای نفت در نیویورک از ۱۰۰ دلار فراتر رفت
28 Dec 2011
در پی تهدید ایران به مسدود کردن تنگه هرمز در صورت تحریم صادرات نفت این کشور، بهای این حامل انرژی در بورس نیویورک با دو درصد افزایش، از ۱۰۰ دلار در هر بشکه فراتر رفته است.
به گزارش بیبیسی، در پایان معاملات روز سه شنبه در لندن، بهای هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال برای تحویل در ماه فوریه با یک دلار و ۳۱ سنت افزایش به ۱۰۹ دلار و ۲۷ سنت رسید.
در نیویورک هم بهای هر بشکه نفت خام سبک آمریکا با یک دلار و ۶۱ سنت افزایش به ۱۰۱ دلار و ۲۹ سنت رسید.
محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری ایران پیش تر هشدار داده بود که در صورت تحریم خرید نفت ایران توسط کشورهای غربی، ایران جلوی عبور نفت سایر کشورها را از تنگه هرمز خواهد گرفت.
این تهدید با مانور ده روزه نیروی دریایی ایران در منطقه تنگه هرمز همزمان بود.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای رحیمی سه شنبه ۶ دی (۲۷ دسامبر) گفت که کشورش قصد دشمنی با دیگران را ندارد، اما “دشمنان زمانی دست از توطئه های خود بر خواهند داشت که با تمام قدرت آنها را سر جای خود بنشانیم”.
اتحادیه اروپا در هفته های اخیر از بررسی توقف خرید نفت از ایران خبر داده بود و دیپلمات های این اتحادیه به همراه دیپلمات های آمریکایی، ژاپنی، کره جنوبی و بعضی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، در نشستی در رم به بررسی این موضوع و روش های دیگر تشدید تحریم ها علیه ایران پرداختند.
اتحادیه اروپا روزانه حدود ۴۵۰ هزار بشکه نفت خام از ایران می خرد.
نیروی دریایی ارتش ایران در روزهای اخیر مانوری نظامی را در آب های مجاور تنگه هرمز، دریای عمان و اقیانوس هند برگزار می کند.
فرمانده این نیرو در جریان این مانور گفته بود که کشورش توانایی بستن تنگه هرمز را دارد، اما تصمیم گیری در این مورد به عهده “بزرگان” است.
آمار منتشر شده توسط اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می دهد که در سال ۲۰۰۹ حدود ۱۷ درصد کل نفت صادراتی جهان، معادل ۱۵.۵ میلیون بشکه نفت خام، از تنگه هرمز عبور کرده بود.
مقام های نظامی ایران پیش تر چند بار در مورد احتمال بستن تنگه هرمز توسط این کشور سخن گفته بودند، اما مقامات دولتی، از جمله وزیر نفت و وزارت امور خارجه تلاش کردند از این سخنان فاصله بگیرند.
رستم قاسمی، وزیر نفت ایران که از سپاه پاسداران به وزارت نفت آمده است، پیش تر گفته بود که تحریم خرید نفت ایران عملی نخواهد بود.
آقای قاسمی همچنین پس از دیدار با همتای سعودی خود در حاشیه اجلاس اوپک در ماه گذشته میلادی، ابراز اطمینان کرده بود که عربستان سعودی در صورت تحریم نفتی ایران، بر تولیداتش برای جبران کمبود بازار نیافزاید.
اما امروز خبرگزاری رویترز از قول منابع مطلع گزارش داد که عربستان سعودی چنین وعده ای به ایران نداده است.
یک منبع آگاه که نخواسته نامش فاش شود، به رویترز گفته است: “هیچ قولی به ایران داده نشده است. بسیار بعید است که در صورت اعمال تحریمها، عربستان سعودی کمبود عرضه نفت را جبران نکند.”
یک منبع دیگر نیز اعلام کرده است: “اگر تحریم (نفتی ایران) اعمال شود، قیمت نفت در اروپا افزایش می یابد و عربستان و سایر کشورهای عرب خلیج فارس شروع به جبران کمبود و سود بردن از بالا رفتن قیمتها می کنند.”
معاون اول رئیس جمهوری ایران در بخش دیگری از سخنان خود، بدون نام بردن مستقیم، به کشوری “کوچک” اشاره کرد که “کلید اقتصاد” و “بالا و پایین کردن قیمت دلار” در ایران را در دست دارد.
او گفت: “باید این بساط را جمع کنیم. هفته ای ۱۶۰ پرواز به این کشور صورت می گیرد و بعضی ها برای خرید به آنجا می روند، در حالی که همه چیز در ایران هست”.
آقای رحیمی، کشور مذکور را کشوری کوچک توصیف کرد که “اگر همه را جمع کنیم، به اندازه یک استان کوچک ایران نیست”، اما می تواند در اقتصاد ایران اخلال ایجاد کند.
در هفته گذشته، موضوع اختلال یک روزه در روابط تجاری ایران و امارات متحده عربی این بحث را ایجاد کرده بود که این کشور در نوسان نرخ ارز در ایران تأثیر زیادی دارد.
آقای رحیمی هشدار داده است که “اگر بخواهند اخلال ایجاد کنند، همه روابط مسدود خواهد شد”.

کلیدواژه ها: ایران, تحریم, تنگه هرمز, نفت |
