هشدار هاشمی شاهرودی نسبت به «اسلام لیبرالمآب ترکیه»
26 Aug 2011
محمود هاشمی شاهرودی، عضو مجلس خبرگان رهبری، میگوید ایران با صدور انقلاب میتواند جایگاه خود را در منطقه بهبود بخشد
به گزارش دویچهوله، نقشآفرینی ترکیه در تحولات اخیر منطقه موجب شده است که برخی مسئولان جمهوری اسلامی نسبت به تضعیف جایگاه ایران، بخصوص در میان افکار عمومی در منطقه، ابراز نگرانی کنند. باز سخن از “صدور انقلاب” به عنوان راه حل در میان است.
برخورد دوگانه حکومت جمهوری اسلامی در قبال اتفاقات اخیر در کشورهای عربی لطمههای قابل توجهی به وجهه ایران در میان شهروندان عرب وارد کرده است. از سوی دیگر حمایت دولتمردان ترکیه از قیام شهروندان کشورهای عربی علیه حکومتهای غیردموکراتیک بر اعتبار این کشوردر میان این شهروندان افزوده است.
در این میان محمود هاشمی شاهرودی، عضو مجلس خبرگان رهبری، در دیدار با برخی از نمایندگان اصولگرای مجلس شورای اسلامی در عصر روز چهارشنبه (۲ شهریور / ۲۴ اوت) مدعی شد: «دشمنان که از برقراری ارتباط میان ملتهای منطقه با جمهوری اسلامی در هراسند، مدلهای رقیبی برای انقلاب اسلامی در منطقه درست کردند که اسلام لیبرالمآب است، مانند اسلام ترکیه و تلاش دارند آن را جایگزین اسلام ناب کنند.»
رییس سابق قوهی قضائیه ایران با اشاره به عدم اطلاع از محدودیتهای دیپلماتیک وزارت امور خارجه ایران تصریح کرد: «هنوز ایران به جز نقشآفرینی ایدئولوژیک و استراتژیکی که متعلق به خود انقلاب است، آنگونه که برخی کشورها مثل ترکیه که فعالتر از ما ظاهر شده و به نفع مدیریت اسلام لیبرالمآب عمل میکند، نقش و حضور فعالی در تحولات نداریم [ندارد].»
جمهوری اسلامی ایران در چند سال اخیر به علت سیاست خارجی تهاجمی، برخورد دوگانه با جنبشهای دموکراتیک در جهان عرب و مشکلات داخلی ناشی از اعتراضات عمومی در یکی از دشوارترین شرایط خود از نظر روابط بینالمللی در سه دههی اخیر قرار دارد. در عین حال تجربه حکومت جمهوری اسلامی در ایران و طالبان در افغانستان باعث شده است که همه شهروندان کشورهای مسلمان منطقهی خاورمیانه و شمال افریقا بدون انتقاد به نظام حکومتی اسلامی ننگرند.
با وجود این آقای هاشمی شاهرودی از صدور انقلاب و اسلام به همه کشورهای جهان سخن میگوید: «تحولاتی که پیش آمده، زمینه و مقدمات صدور انقلاب به کل دنیاست و کارهای زیادی میتوان در این زمینه هم در داخل کشور و هم در مناطقی که بیداری اسلامی در آن مناطق رخ داده، قبل از آنکه دشمن از این تحولات بهرهگیری کند، انجام داد.»
موضوع صدور “انقلاب و اسلام شیعی” در سالهای اولیه پس از انقلاب در ایران یکی از ارکان سیاست خارجی جمهوری اسلامی بود. نتیجهی این سیاست انزوای بیشتر حکومت نوپای جمهوری اسلامی و دشمنی و تیرگی روابط آن با کشورهای عرب عمدتا سنیمذهب منطقه بود.
فیروز دولتآبادی، سفیر سابق ایران در ترکیه، معتقد است که «دولتهای ترکیه طی دهههای اخیر در مقایسه با سایر دولتهای منطقه موفقتر عمل کردهاند و بنیانهای سیاسی و اقتصادی توسعه در این کشور را بنا نهادند».
به گزارش خبر آنلاین، آقای دولت آبادی با اشاره به حضور پررنگتر ترکیه در نظام بینالملل تصریح میکند: «مدل ترکیه در مقایسه با سیستم سایر کشورهای منطقه با توجه به پتانسیلهایی که دارد جذابیتهای زیادی در تحولات اخیر در جهان اسلام ایجاد کرده است.»
وی میافزاید: «دولتی که خود را اسلامی میداند اما جامعهای لائیک دارد و توانسته با انتخابات آزاد، حزب اسلامی موفقی به نام عدالت و توسعه را روی کار آورد، به لحاظ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی تاکنون موفقیتهای زیادی را بدست آورده است.»
این دیپلمات ایرانی به ضعف دستگاه دیپلماتیک ایران در سالهای اخیر اشاره میکند و «چالشهای داخلی و خارجی» را دلیل این ضعف میداند. او به تضعیف جایگاه جمهوری اسلامی در «جهان اسلام» معترف است.
فیروز دولتآبادی برقراری روابط مثبت و سازنده با همسایگان در پی تحولات خاورمیانه را راه حل خروج حکومت ایران از شرایط فعلی میداند.
اما مشخص نیست با حمایتهای ایران از حکومت بشار اسد در سوریه و افزایش تنش این کشور با همسایگان عرب بخاطر مسئله بحرین به چه میزان میتوان در حال حاضر انتظار بهبود جایگاه جمهوری اسلامی در منطقه را داشت.
همچنین به باور کارشناسان سیاسی ادامهی سرکوب جنبش اعتراضی در ایران، در شرایطی که موجی از آزادیخواهی در منطقه خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا در جریان است، بر قضاوت شهروندان این کشورها نسبت به حکومت ایران تاثیرات منفی میگذارد.

کلیدواژه ها: اسلام لیبرال, ترکیه, هاشمی شاهرودی |
